zaterdag 24 januari 2015

Geduld is een mooie deugd...zeker als het gaat om kaastaart!

De titel zegt al genoeg. Voor dit recept heb je vooral veel geduld en discipline nodig. Nadat deze heerlijke calorie-bom uit de oven komt, moet hij liefst nog de hele nacht in de koelkast. Hoe moeilijk het ook is, geloof me, het is je wachten waard!

Dit recept is weeral een basis-receptje waar je eindeloos mee kan spelen. Het is gebaseerd op de typische New York cheesecake, maar lichtjes aangepast aan eigen smaak. Ik heb de bodem van de taart namelijk gemaakt met speculaaskoekjes in plaats van volkorenkoekjes.


Hier gaan we dan:

Wat heb je nodig (voor een springvorm van 23cm):

200gr speculaaskoekjes (of volkorenkoekjes)
80gr boter, gesmolten
400gr roomkaas (Philadelphia style kaas, zonder smaakje natuurlijk...)
500gr plattekaas
100gr suiker
3 eieren
sap van een halve citroen
2 eetlepels bloem

Voor de topping
200ml zure room
2 eetlepels suiker
sap van een halve citroen

Hoe doe je het:

Vet je springvorm goed in en bedek de bodem met bakpapier. Verwarm de oven op 180C.
Verkruimel de koekjes, ik doe dit altijd door de koekjes in een plastic zakje te steken en ze kapot te slaan met een deegrol, altijd goed op het einde van een stressvolle werkweek!
Voeg de gesmolten boter toe en meng deze goed onder de kruimels. Gooi het mengsel in de springvorm en druk heel vast aan op de bodem door middel van de bolle kant van een lepel.
Bak de bodem nu 10 minuten in de oven. Haal daarna uit de oven en laat even afkoelen op het aanrecht.

Verlaag de temperatuur van je oven nu naar 160C.
Meng de roomkaas, plattekaas, suiker, eieren, bloem en het citroensap. Klop stevig op voor 2 minuten. Stort het mengsel uit op de gebakken speculaasbodem en zet in de oven voor 50 minuten. Geen nood als je kaastaart tijdens/na het bakken een scheur vertoont, dit is eigen aan een zelfgemaakte kaastaart!

Nadat je kaastaart gebakken is (hij zou nog lichtje moeten wiebelen in het midden) laat je hem minstens een uur afkoelen in de oven.

Voor de topping meng je de zure room, citroen en suiker. Ontvorm voorzichtig je taart, ik laat het bakpapier meestal onder de taart steken. Smeer de topping over de taart (Zo tover je dus die scheur weg...) en zet nu minstens 8 uren (liefst overnacht) in de koelkast.

Smakelijk!

Ook hier kan je spelen met topping en vulling. Je kan bv. gesmolten chocolade toevoegen aan de roomkaas voor een chocolade kaastaart, of wat frambozen coulis als topping.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten