donderdag 29 januari 2015

Vol au Vis!

Met de hopen bladerdeeg die we gisteren in de les hebben verwerkt, hebben we ook pastei-koekjes of videe-koekjes gemaakt. Hoewel je die dingen dus bijna 2 maanden (!) kan bewaren, vond ik het toch zonde om te in de kast te laten staan. Dus voor vandaag een twist op de klassieke vol au vent, een vol au vis! En de frietjes werden vervangen door een lekker traditioneel aardappelpuree`tje.  Goede, stevige kost, ideaal voor met dit guur weer!


Wat heb je nodig (voor 4 personen):

500gr stevige vis naar keuze (ik nam schelvis en koolvis, maar je kan ook gerust bv. stukjes zalm nemen)
1 liter visbouillon (ik heb gewoon bouillon uit een blokje gemaakt hoor, lekker makkelijk)
1 prei
1 wortel
100gr diepvries erwten
100gr gepelde grijze garnalen

30gr boter
40gr bloem
50ml room
zout 
peper
Maggi
1 theelepel mosterd
4 pastei-koekjes

Voor de puree
800gr puree aardappelen
40gr boter
150ml melk
peper
zout
nootmuskaat

Hoe doe je het:

Kook je geschilde aardappelen gaar in water, giet ze af en stamp fijn. Voeg de boter en melk toe, roer goed om tot een smeuige puree en kruid goed af met peper, zout en nootmuskaat.

Snij de prei en wortel in kleine plakjes en stoof aan in een beetje boter. Verwarm de visbouillon in een grote ketel. Snij de vis in 4cm grote stukken. Als de bouillon bijna kookt, leg je de stukken vis in de bouillon en zet het vuur naar omlaag totdat de bouillon niet meer kookt. Laat de vis zo ongeveer 5 minuten in de bouillon garen. Na 5 minuten giet je de bouillon af, maar bewaar hem zeker! Voeg de prei, wortelen en erwtjes bij de vis in de ketel. 

Smelt de boter op een laag vuur in een steelpannetje. Voeg de bloem toe, roer goed en laat de roux even drogen. Voeg lepelgewijs de visbouillon toe (ongeveer 500ml) en roer goed zodat je geen klonters krijgt. Laat de saus even indikken door op te laten koken. Voeg de room toe en kruid met peper, zout, een klein scheutje Maggi en een theelepel mosterd. Giet de warme saus over de groenten en vis. Roer voorzichtig zodat je zeker niet de vis breekt en voeg als laatste de grijze garnalen toe.

Verwarm je videe- of pasteikoekjes in de oven. Snij het hartje eruit en vul het koekje met de vol au vis. Serveer met aardappelpuree.
Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten