donderdag 22 januari 2015

Cupcake-madness

Zo gezegd, zo gedaan. Cupcakes...ik heb er ondertussen al honderden gemaakt (en ook al veel te veel opgegeten...) en sta nog steeds versteld van hoeveel je hiermee kunt spelen. Smaken, kleurtjes, fruit, chocolade...ja zelf groenten en hartige cupcakes. Het kan allemaal!
Eens je een goed basis recept in je arsenaal hebt zitten, gaat een wereld voor je open. Ik geef je vandaag mijn basisrecept vanille en chocolade-cupcakes mee. Mijn vanille-cupcakes heb ik afgewerkt met rode-vruchten botercreme en een rode-vruchten gelei. De chocolade cupcake heeft een mascarpone frosting topping. Watertandend naar onderstaande foto's aan het kijken? Hup, met deze recepten kan je zelf aan de slag!



1. Vanille cupcakes met rode vruchten

Wat heb je nodig (voor 12 cupcakes):

Voor de rode vruchten gelei
200gr bevroren rode vruchten
1 eetlepel suiker
2 gelatine blaadjes

Voor de cupcakes
200gr bloem
180gr suiker
snufje zout
2 theelepels bakpoeder
1 ei
60ml zonnebloemolie
180ml melk
1 vanillestokje, zaadjes uitgeschraapt of 1 eetlepel vanille-aroma

Voor de botercrème
200gr zachte boter
100gr bloemsuiker
30ml "sap" van de rode vruchten

Hoe doe je het:
Week je gelatine blaadjes voor gebruik in koud water.
Verwarm de rode vruchten met de suiker. Mix ze  plat en haal ze door een zeef zodat de pitjes eruit zijn. Hou 30ml van dit sap apart voor de botercrème. Voeg bij het overige vocht de uitgeknepen gelatine blaadjes toe en roer totdat ze opgelost zijn. Laat even opstijven in de koelkast.
 
Verwarm je oven op 180C.
Meng alle droge ingrediënten voor de cupcakes in een grote kom. Voeg alle natte ingrediënten bij elkaar. Meng de natte ingrediënten onder de droge en roer 1 minuut krachtig alles onder elkaar. (NIET langer want dan krijg je taaie cupcakes). Vul een cupcake bakvorm met papieren vormpjes en vul je vormpjes met het deeg tot ongeveer 3/4de. Bak in de oven voor ongeveer 20-25 minuten. Je kan testen of je cupcakes gaar zijn door er kort met een tandenstoker in te prikken. Komt deze er zuiver uit, zijn je cupcakes gaar. Blijft er wat deeg aanhangen, nog een minuutje extra in de oven laten! Laat afkoelen op een rekje.

Voor de botercrème klop je de boter en suiker tot een gladde massa. Voeg voorzichtig het sap van de rode vruchten toe, klop nu nog maar kort.
Spuit een buitenste cirkel botercrème op de cupcakes en verdeel de rode vruchten gelei in het midden.
Bewaar buiten de koelkast of eet direct op!


2. Chocolade cupcakes met mascarpone frosting

Wat heb je nodig (voor 12 cupcakes):

Voor de cupcakes
160gr bloem
40gr cacaopoeder
180gr suiker
snufje zout
2 theelepels bakpoeder
1 ei
60ml zonnebloemolie
120ml afgekoelde koffie
60ml melk

Voor de mascarpone frosting
250gr mascarpone
100ml slagroom
2 eetlepels suiker
1 theelepel (of meer) amaretto
cacaopoeder



Hoe doe je het:

Verwarm je oven op 180C.
Meng alle droge ingrediënten voor de cupcakes in een grote kom. Voeg alle natte ingrediënten bij elkaar. Meng de natte ingrediënten onder de droge en roer 1 minuut krachtig alles onder elkaar. (NIET langer want dan krijg je taaie cupcakes). Vul een cupcake bakvorm met papieren vormpjes en vul je vormpjes met het deeg tot ongeveer 3/4de. Bak in de oven voor ongeveer 20-25 minuten. Je kan testen of je cupcakes gaar zijn door er kort met een tandenstoker in te prikken. Komt deze er zuiver uit, zijn je cupcakes gaar. Blijft er wat deeg aanhangen, nog een minuutje extra in de oven laten! Laat afkoelen op een rekje.
 
Klop de mascarpone in een kom los. Voeg suiker en amaretto naar smaak toe. Klop je slagroom goed stijf. Spatel de slagroom onder het mascarpone mengsel. Vul je spuitzak en spuit de mascarpone frosting op de afgekoelde cupcakes. Werk af met cacaopoeder.
Deze cupcakes bewaar je best wel in de koelkast omdat er slagroom in verwerkt is...of je eet ze direct op, dan heb je dat probleem niet ;-)
 
Smakelijk!

1 opmerking:

  1. Het kwijl loopt hier instant over mijn kin bij het zien van al dat lekkers!! Hohooooo, best dat ik niet zo'n goeie bakker ben, want...mjah, ik eet heel vaak alles op wat overblijft...mjah, zelfs restjes deeg smikkelen en potten uitlikken incluis...oewpf ;-)

    BeantwoordenVerwijderen