In de bakkerij - Eclairs

Gisteren was het weer tijd voor in de Syntra bakkerij te duiken om voor de eerste maal professioneel soezendeeg te maken. Nu had ik me in het verleden al enkele malen gewaagd aan soezendeeg thuis, met wisselend succes. Ik denk dat dit wisselend succes vooral te maken heeft met het onnoemelijke aantal recepten die online te vinden zijn en die zo uiteenlopend zijn. De laatste keer heb ik dan maar het recept van Roger Van Damme gebruikt uit zijn Groot Bakboek. Helaas was dit niet de beste keuze. Het soezendeeg was veel te vloeibaar en de soezen zakten na het bakken in en smaakten naar ongebakken ei.

Ik was dus gisteren zeer benieuwd om het "juiste" recept te testen. En Eureka, Succes! Een super spuitbaar, goed verwerkend soezendeeg en heerlijke eclairs. Blijkbaar kan je ook de soezen voordat je ze opensnijdt en vult in de vriezer bewaren. Ideaal als je onverwacht dus bezoek krijgt: even soezen ontdooien, wat pudding ertussen, wat gesmolten chocolade erop en voila, je zelfgemaakte eclairs om te presenteren.
 
 
 
Vandaag geef ik jullie alvast het recept voor het soezenbeslag mee:
 
Wat heb je nodig (voor een 20-tal eclairs)
 
250ml water
125gr boter
200gr bloem
snufje zout
6-8 eieren
 
Hoe doe je het
 
Verwarm het water en de boter in een steelpan op het vuur. Als de boter gesmolten is, laat je dit mengsel aan de kook komen. Neem de pan van het vuur en voeg direct de bloem toe. Roer de bloem hier goed onder. Als de bloem vermengt is, zet je de pan terug op een klein vuur en roer je met een spatel het mengsel om zodat het deeg droogt, dit duurt ongeveer 3 minuten, totdat je een samenhangend deeg hebt.
 
Neem van het vuur en breng over in een zuivere kom. Voeg nu het zout toe. Roer 1 voor 1 de eieren hieronder. Voeg pas het volgende ei toe als het eerste ei volledig is opgenomen. Je moet een minimum van 6 eieren toevoegen. Na het 6de ei kijk je of je beslag langzaam van je lepel valt. Is het deeg nog stug en beweegt het niet, voeg dan nog een half ei toe.
 
Neem een spuitzak met een rond mondje en spuit op een licht beboterde bakplaat (of een bakplaat met bakpapier) langwerpige soezen. Bak in een voorverwarmde oven van 230 graden voor ongeveer 25 minuten. Laat goed afkoelen nadien voordat je ze vult.
 
 
 
Je kan er ook voor kiezen om met dit mengsel kleine soesjes te maken, verlaag de temperatuur van je oven dan naar 220 graden en bak ongeveer 19 minuten.
 

Reacties