zondag 20 maart 2016

Zweedse balletjes

I-e-d-e-r-e-e-n kent de Zweedse balletjes van de Ikea. Iedereen eet ze graag (wel bijna iedereen) en ze zijn eigenlijk supermakkelijk te maken, zelfs het sausje.
Nu ga ik niet verkondigen dat mijn kopie 100% hetzelfde smaakt of eruit ziet maar ze mogen er toch zeker wel langs staan. Ik hoor hier thuis toch nooit iemand klagen.
 
Voor 2 personen
 
250gr gemengd gehakt
1 ei
3 eetlepels paneermeel
peper
zout
5-spice kruiden poeder
bloem
boter
3 eetlepels veenbessenconfituur
1/4de blokje runderbouillion
Scheutje cognac
100ml room
 
Meng het gehakt met het ei en het paneermeel. Breng op smaak met peper, zout en 5-spice poeder. Maak balletjes de grootte van pingpongballetjes.
Smelt de boter in een grote pan. Haal de balletjes kort door de bloem en bak ze dan goudbruin in de pan.
Wanneer ze helemaal bruin zijn aan alle kanten, leg ze in een ovenschotel en hou ze warm in de oven.
Blus de pan met een scheut water en de cognac zodat alle baksels loskomen.
Doe het bouillionblokje erbij samen met de veenbessenconfituur. Laat kort opkoken.
Voeg dan de room toe en laat de saus inkoken tot gewenste dikte.
Kruid voldoende met peper en zout.
Serveer met rosti of frietjes en een slaatje
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen