maandag 18 april 2016

Soezen met aardbeien

Wauw, mijn zomerse bessentaart was een echte hit. Ineens steeg mijn bezoekersaantal van gemiddeld 30 per dag naar 282 bezoekers. Dank u daarvoor! Mijn ego is gigantisch geboost nu!
 
Maaaaar nu voel ik ineens de sociale druk om topgerechtjes te blijven posten, whaaaaa!
En laat nu net vandaag een oerdegelijke, dagelijkse kost preipuree met ordinaire fishsticks op het menu te staan.
 
Gelukkig komt mijn examen voor mijn 2de jaar Brood en Banketbakkerij eraan en moet ik toch een beetje oefenen, niet? Dus het ideale excuus om mijn soezendeeg nogeens te oefenen.
 
Soezendeeg lijkt voor veel mensen een struikelblok te zijn hoewel het eigenlijk totaal niet moeilijk te zijn als je de juiste tricks weet! Dus bij deze!!
 
Voor 6 grote soezen
 
Soezendeeg
50gr bloem
62,5gr water
37,5gr margarine
2 eieren
 
Voor de banketbakkersroom
500ml melk
100gr suiker
45gr roompoeder
1 vanillestokje
1 ei
 
Afwerking
10 grote aardbeien
room
3 eetlepels bloemsuiker
 
Maak eerst de banketbakkersroom omdat deze moet afkoelen.
Verwarm de melk met  de helft van de suiker op een laag vuur, roer NIET hierin!
Meng het ei met de andere helft van de suiker, de roompoeder en de zaadjes van het vanillestokje
Als de melk kookt, voeg 1 grote pollepel warme melk aan je eimengsel en roer goed.
Voeg dan het eimengsel aan je warme melk en haal van het vuur. Roer zeer goed door!
Zet kort terug op het vuur en laat even opkoken, blijf wel goed roeren.
Als je banketbakkersroom gebonden is, stort uit op een ovenschotel en bedek met plastic folie. Laat afkoelen.
 
Verwarm je oven op 210 graden.
Voor de soezen doe je het water samen met de magarine in een steelpannetje. Laat de magarine smelten op een laag vuur. Als de magarine gesmolten is mag het water-boter mengsel koken.
Haal dan van het vuur en voeg de bloem toe. Roer goed om.
Zet nu terug op het vuur en roer met een plastic lepel of spatel het mengsel droog. Dit duurt een minuutje. Je wilt een deeg bekomen wat een bol vormt.
Doe het deeg in een nieuwe kom. Voeg 1 ei toe en laat nu je armspieren werken.
Je moet het deeg en het ei mengen totdat het samenkomt. Dit kan even duren! Je zal denken dat het hopeloos mislukt is omdat het deeg het ei echt niet wil opnemen. Blijf mengen!
Het tweede ei klop je best eerst los in een apart kommetje.
Voeg eerst de helft van het 2de ei nu toe aan je deeg en meng weer totdat het ei is opgenomen.
Je wilt een deeg bekomen dat net van je lepel loskomt en zeer traag eraf loopt. Je deeg kan beter wat te vast zijn dan te lopend!!
Voeg indien je deeg echt nog te vast is een beetje meer ei toe.
Doe het deeg in een spuitzak en spuit op een met bakpapier bedekte bakplaat 6 grote ronde soezen.
Bestrijk de soezen lichtjes met het overgebleven ei en bak in de oven voor ongeveer 22-25 minuten.
DOE DE OVEN NIET TE VROEG OPEN want dan zakken je soezen in.
Als de soezen goudbruin zijn en hol klinken als je aan de onderkant erop klopt, haal je ze eruit en laat je ze op een rooster afkoelen.
 
Klop de banketbakkersroom terug even op.
Snij de soezen doormidden.
Vul de soezen met banketbakkersroom.
Snij de aardbeien in 4-en en vul elke soes royaal met aardbeien.
Klop de room op met 2 eetlepels bloemsuiker.
Spuit vervolgens wat van de slagroom bovenop de aardbeien.
Doe het hoedje terug op de soezen en werk af met wat bloemsuiker
En nu SMULLEN!!
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen