zondag 17 april 2016

Zomerse bessen taart

Het zonnetje zit vandaag in deze taart. Nu de aardbeien en blauwe bessen stilaan terug betaalbaar worden, is het tijd voor een lekkere verse taart ermee te maken.
 
Ik heb gekozen voor een lichte vulling van griekse yoghurt en roomkaas in plaats van banketbakkersroom en slagroom De bodem is van kruimeldeeg. Ja, ik weet het, niet altijd even simpel om een kruimeldeeg heelhuids in je vorm te krijgen. Maar kleine touch ups zijn vergeefbaar.
Ik denk altijd, het ziet rustiek en authentiek uit, niet slordig! Nu zie je ten minste dat het zelfgemaakt is.
 
Voor 1 taart (diameter 24cm)
 
Kruimeldeeg 
200gr bloem
snufje zout
2 eetlepels suiker
120gr koude boter
2 eetlepels koud water
 
Vulling 
200gr griekse yoghurt
200gr roomkaas
1 zakje vanillesuiker
1 eetlepel bloemsuiker
 
200gr aardbeien
100gr blauwe bessen
bloemsuiker
 
Maak eerst het kruimeldeeg. Je kan dit makkelijk doen in een keukenrobot maar kan natuurlijk ook met de hand.
 
Meng de bloem, het zout en de suiker onder elkaar. Voeg daarna de boter toe in kleine blokjes.
Verkruimel de boter onder de bloem met de hand of met de keukenrobot totdat je een kruimelige structuur krijgt.
Voeg dan het koude water toe en vorm een bal deeg. Als je geen bal kunt vormen van het deeg, volg dan wat extra water toe.
Wikkel het deeg in plastic folie en laat een half uur in de koelkast rusten.
Neem een taartvorm en vet deze HEEL GOED in anders krijg je de taart er niet uit.
 
Maak nu de vulling door simpelweg alle ingredienten onder elkaar te mengen. Zet in de koelkast totdat je hem nodig hebt.
 
Verwarm de oven op 180 graden.
Bestrooi je werkblad met bloem. Neem je kruimeldeeg en rol het uit tot een dikte van ongeveer 5mm. Terwijl je het deeg uitrolt,  draai het dan meermaals om om te voorkomen dat het deeg plakt aan je werkblad.
 
Probeer nu het deeg in 1 geheel in de taartbodem te krijgen. Als je wat stukjes onderweg verliest of je niet de gehele taartvorm bedekt krijgt, doe je wat knip en plak werk met de deegrestjes. Zolang je de stukjes deeg goed aan elkaar duwt met je vingers zal het in de oven 1 geheel vormen. Duw de overschot van het deeg op de bovenkant van de taartvorm weg.
 
Pak een stuk bakpapier en leg het op het deeg in de taartvorm. Voeg daarop bakbonen of gewoon wat droge rijst om de taart vervolgens blind te bakken in de oven. Bak eerst 20 minuten met het bakpapier. Verwijder vervolgens de bakbonen en het papier en bak nogmaals 5 minuten totdat de bodem goudbruin ziet. Laat de bodem eerst afkoelen voordat je hem uit de taartvorm probeert te verwijderen.
 
Als de taartbodem afgekoeld is, verwijder hem voorzichtig uit de vorm.
Vul de bodem nu met je yoghurtvulling, strijk uit met een lepel.
Snij je aardbeien in schijfjes en verdeel naar eigen creativiteit de aardbeien en bessen over je taart.
Werk af met wat bloemsuiker.
Smakelijk!
 
 
 
PS. Je kan altijd gewoon een rol kruimeldeeg of zelfs bladerdeeg in de winkel kopen voor deze taart te maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen