woensdag 25 mei 2016

Rabarber plaatkoek

Als een echte foodie moet ik toch in het miniscuul korte seizoen van de rabarber een rabarber-recept posten...Ik heb de verse rabarber uit de tuin van mama verwerkt in een traditionele plaatkoek met een crumble ervanboven op. Helaas was het geen knalroze rabarber dus het fruit krijgt een beetje een grijs-groene kleur en niet dat knallend roze wat je vaak in echte foodie magazines ziet. Maar het zij zo, zo gaat het eraan toe in de echte keuken.
 
 
Voor 1 plaatkoek (20cm op 20cm bakvorm)
 
3 stengels rabarber
40gr suiker
sap van halve citroen
 
Voor de bodem
200gr bloem
50gr suiker
110gr boter, koud
2 eigelen
2 eetlepels room
 
Voor de topping
130gr bloem
50gr lichtbruine suiker
snufje zout
70gr boter
 
Verwarm de oven voor op 180graden.
Snij de rabarber in stukjes en meng met de suiker en het citroensap. Laat kort marineren.
 
Voor de bodem, meng de bloem en suiker door elkaar. Klop de boter erdoor (dit gaat het makkelijkste in een keukenrobot).
Meng in een kommetje de eigelen en de room. Meng het eigeel-room mengsel onder de bloem totdat je een vast deeg hebt bekomen.
Vorm een dunne schijf van het deeg en wikkel in plastic folie. Laat rusten in de koelkast voor ongeveer 20 minuten.
 
Meng voor de topping alle ingredienten onder elkaar totdat je een fijne crumble krijgt.
 
Rol de bodem uit tussen 2 lagen bakpapier tot de grootte van de bakvorm.
Verwijder 1 laag bakpapier en leg de bodem met het bakpapier aan de onderkant in de vierkante bakvorm.
Druk de hoeken wat tesamen en omhoog.
Leg de rabarber erboven op en werk af met de crumble.
Bak in de oven voor ongeveer 1 uur totdat de crumble goudbruin is.
Laat afkoelen in de bakvorm en verwijder daarna met het bakpapier.
Snij in vierkantjes.
Smakelijk!
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen