donderdag 5 mei 2016

Smurfentaart

Gisteren heb ik mijn eindexamen van mijn 2de jaar aan de bakkersschool moeten afleggen. Ik had door het jaar al 2x examen moeten doen (1x over degen, 1x over chocolade) en dat was iedere maal vlotjes gelopen. Dit keer was het over patisserie en ik moest een smurfentaart en een abrikozentaart met latjes maken.
 
Voor dit soort taarten heb je een gistbodemdeeg nodig en voor de rest kan je naar hartelust varieren met de vulling (abrikozen, kersen, pudding,...). Voor jullie schrijf ik de huis-tuin-keuken versie van de smurfentaart hier delen. Het recept wat we in de bakkerij gebruiken, verschilt een beetje omdat het andere, gespecialiseerde ingredienten gebruikt. Daarom heb ik het recept omgevormd zodat je het makkelijk thuis kan maken.
 
Voor 1 smurfentaart (22cm diameter taartvorm)
 
Gistdeeg (dit is het recept voor 2 taarten, je kan 1 deel van het deeg gewoon invriezen.)
375gr bloem
1 ei
20gr suiker
19gr verse gist of 7gr droge gist
45gr margarine
150ml melk, lauw
6gr zout
Overige benodigdheden
250gr abrikozencompot of abrikozenconfituur ( als je confituur gebruikt zou ik de suiker weglaten!)
50gr suiker
250ml room
25gr suiker
150gr witte chocolade schilfers of 150gr witte chocolade als je zelf schilfers wilt maken
Boter voor bakvorm in te boteren
Maak eerst het deeg. Dit doe je best in een deegmixer of Kitchen Aid. Indien je het met de hand doet, rol je best je mouwen al op want het deeg moet minstens 10minuten kneden!
 
Verwarm je oven voor op 220 graden.  
Doe de bloem, ei, suiker, margarine, verbrokkelde gist en melk in kneder.
Als je ziet dat de gist in het deeg is opgenomen, voeg dan het zout toe en kneed minstens 10 minuten.
Vervolgens moet je het deeg verdelen. Voor 1 taart heb je 220gr deeg nodig. De rest kan je gemakkelijk invriezen voor een volgende keer.
Maak een bolletje van je deegstuk van 220gr en laat 15minuten afgedekt op een met bloem bestuifd oppervlak rusten.
Vet je taartvorm goed in met gesmolten boter en laat opstijven.
Rol het deeg uit in de grootte van de taartvorm. Leg het deeg in de taartvorm en prik in de bodem met een vork een aantal gaatjes.
Laat nu EERST rusten voordat je het deeg aan de zijkanten van de taartvorm vastzet.
Na 5 minuten rusten, zet je het deeg vast aan de zijkanten van de taartvorm door het goed aan te drukken.
 
Vul nu het deeg met de abrikozenconfituur of als je abrikozencompot-suiker mengsel als je  abrikozencompot gebruikt.
Bak de taart in een voorverwarmde oven van 220graden voor 20 minuten
Haal de taart onmiddelijk uit de vorm na het bakken met behulp van 2 paletmessen
Laat afkoelen op een rooster en zet in de vriezer voor snel af te koelen.
 
Klop de slagroom samen met de suiker op tot slagroom
 
Maak witte chocolade schilfers door gesmolten witte chocolade uit te storten op een marmer werkblad en zeer dun uit te spreiden. Laat stollen en schraap los met een deegschraper.
Je kan ook gewone standaard witte schilfers kopen in de winkel.
Bestrijk de afgekoelde taart met slagroom
Bestrooi de taart ruim met witte chocolade schilfers
Bestrooi de randen van de taart met bloemsuiker
 
Smakelijk!

 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen