dinsdag 21 juni 2016

Princes Torte

Maak eens een Zweedse prinsessen taart...
Wat??!??!
Ik stelde mij al een roze taart voor met de Zweedse vlag op en verwijzingen naar Ikea alom...

Blijkt dit toch een klassieker te zijn in Zweden en kan je hem in het klein ook terugvinden in de koeltoog van de Ikea. En toen ik hem googlede, herkende ik inderdaad het rare groene, bolle taartje.

Let op! Dit is echt een caloriebom: een biscuit gevuld met confituur, pudding en slagroom, manman, zoveel slagroom. En dan nog eens een goei laag marsepein erover. Goed voor die bloedsuiker door het dak te schieten.

De constructie op zich ging vrij goed moet ik zeggen. Alleen die marsepein...ik had nog nooit met marsepein gewerkt, alleen met suikerfondant. Plakken dat dat spul doet, niet normaal. Het heeft me toch ruim een uur gekost om de taart te bekleden met de marsepein. Maar bon, ik kijk vrij tevreden terug op het eind resultaat. Er is nog steeds ruimte voor verbetering, maar allé, er staat toch een taart!

Voor 1 taart, genoeg voor 12 personen (springvorm van 20cm)

Voor de biscuit
4 eieren
150gr bloemsuiker
75gr maizena
75gr bloem
1 theelepel bakpoeder
50gr boter, gesmolten

Voor de pudding
1 eigeel
30gr suiker
400ml melk
1 vanillestok
30gr roompoeder

Voor de slagroom
400ml room
40gr bloemsuiker

Voor de afwerking
aardbeienconfituur
500gr groene marsepein
20gr gesmolten chocolade
Roze fondant voor een roosje te maken (of je kan roze fondant roosjes ook in AVEVE kopen)

Maak eerst de biscuit.
Verwarm de oven op 180graden en vet je bakvorm goed in en leg op de bodem een bakpapier.
Klop de eieren en de suiker met een mixer minstens 5 minuten totdat je een mooie, lichtkleurige crème krijgt.
Zeef de bloem, maizena en bakpoeder in de eieren en schep voorzichtig om. Voeg als laatste de gesmolten boter toe.
Stort het beslag uit in je vorm en bak 25 tot 30 minuten. Je kan kijken of de cake gaar is door er een tandenstoker in te steken. Deze moet er zuiver uitkomen.
Laat de cake eerst 15 minuten afkoelen in de vorm en ontvorm dan en laat verder afkoelen op een rekje.

Voor de pudding
Verwarm de melk samen met de helft van de suiker en het opengeschraapt vanillestokje tot kookpunt.
Meng het eigeel met de andere helft van de suiker en de roompoeder.
Voeg toe aan de warme melk. Laat even opkoken en binden en stort dan uit in een ovenschaal.
Verwijder het vanillestokje en laat de pudding afkoelen met een plastic folie erover om te voorkomen dat je een velletje krijgt.
Klop de pudding voor gebruik even op met een mixer.

Voor de slagroom
Zorg dat de room op kamertemperatuur is.
Voeg suiker toe en klop op tot slagroom met een mixer.

Voor de constructie
Snij de afgekoelde biscuit in 3 horizontale lagen.
Leg laag 1 op een taartkartonnetje.
Smeer er genereus een laag confituur over en dan een laag pudding.
Leg de volgende biscuit erop.
Bestrijk deze met de overige pudding en dan met 1/3de van de slagroom. Probeer al een bolvormige ronde met de slagroom te maken.
Leg vervolgens de laatste biscuit erop en bestrijk het geheel met de rest van de slagroom (laat een klein beetje apart voor de versiering aan de buitenkant).
Zet de taart nu minstens een uur in de koelkast.
 
Voor de afwerking
Rol de marsepein tussen 2 bakpapieren zo dun als je kan uit.
Trek 1 vel bakpapier los en drapeer de marsepein over je taart. Duw  zachtjes aan totaan de onderkant en snij de overschot af.
Smelt de chocolade en spuit met behulp van een klein spuitzakje cirkeltjes over de taart.
Werk af met een roosje van roze fondant en een trimrandje gespoten slagroom
 
Geniet nu van al je harde werk!
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen