maandag 28 november 2016

Foodblogswap november 2016: Foe yong hai

Deze maand mocht ik koken van de immens grote blog van Johanneke van Bijna net zo lekker als thuis. Op deze blog kan je meer als 1200 recepten vinden. Als je daar niks lekkers tussen vind, ben je echt wel een moeilijke eter!
 
Ik vond het best wel moeilijk om een recept te kiezen omdat er zoveel keuze was en eigenlijk wou ik gewoon heel deze leuke blog eens doornemen (wat natuurlijk niet te doen was).
 
Uiteindelijk ben ik gezwicht voor Nr. 34 bij de Chinees oftewel Foe yong Hai. Een echte klassieker die zelfs zoonlief graag eet!
 
Zoals Johanneke in het recept zelf aangeeft, zit de "moeilijkheid" hem erin om de saus lekker in balans te krijgen. Proeven, proeven,proeven dus! Je kan een beetje spelen met de groentjes in de omelet; prei, sojascheuten, ui, paprika, wortel,...ik heb zelfs een verloren schijfje ham toegevoegd.
 
Voor 4 personen
 
Voor de saus
1 ui, in kleine stukjes
1 teentje knoflook
1 blikje tomatenpuree
sambal naar smaak
2 eetlepels bruine suiker
2 eetlepels witte wijn azijn
2 eetlepels ketchup
2 eetlepels chilisaus
200gr gepelde tomaten
peper
zout
 
Voor de omelet
1 rode paprika
2 wortels
handvol sojascheuten
1 ui
1 lenteui
handvol sperzieboontjes, gekookt
1 snede ham
5 eieren
peper
zout
olie
 
Maak eerst de saus.
Bak de ui en knoflook lichtjes aan in een beetje olie.
Voeg dan de tomatenpuree, sambal en ketchup toe.
Blus met de azijn, tomatenblokjes en chilisaus en kruid af met peper, zout en de suiker. 
Laat het geheel 10 minuten lichtjes koken en pureer dan. Je kan een beetje water toevoegen voor een wat lossere saus.
 
Snij de groenten in dunne plakjes en stoof aan in een koekenpan. Kruid met peper en zout.
Voeg de ham in kleine stukjes toe.
Klop de eieren los met wat peper en zout en voeg dit toe aan de groenten.
Doe de deksel op de koekenpan en zet het vuur op klein.
Zodra de omelet vanboven gestold is, haal je hem uit de pan en snij in reepjes.
Meng met de saus en serveer met witte rijst.
Smakelijk!
 
 

1 opmerking:

  1. Dag Elke, verrassend gerecht heb je gekozen. Je hebt echt de tijd genomen om wat te zoeken denk ik. Want dit recept is al wel wat ouder, dus je hebt je er niet gemakkelijk vanaf gemaakt door alleen bij de laatste maand te kijken. Leuk. Groeten Johanneke

    BeantwoordenVerwijderen