dinsdag 8 november 2016

Smoutebollen of oliebollen

Ik ben echt een sucker voor smoutebollen. Op de kermis kies ik resoluut voor een goeie, lekkere smoutebol in plaats van een pakje frieten. Al vloek ik wel regelmatig als ik weer eens helemaal vol bloemsuiker hang. Dat is zeker de prijs die je moet betalen voor deze lekkernij?

Op zich zijn ze absoluut niet moeilijk om te maken, alleen een beetje een knoeiboel. Maak ze zeker eens in de kerstvakantie als je je frietvet bijna moet vervangen! Iedereen blij!

Voor 15-17 smoutebollen

200gr bloem
15gr verse gist
250ml volle melk
1 ei
2 eetlepels suiker
snufje zout

Verwarm de melk (lauw) en los daarin de gist op.
Klop het eigeel los met 1 eetlepel suiker en klop het eiwit op met de andere lepel suiker.
Voeg het eigeel toe aan de melk alsook de bloem en het zout.
Spatel dan als laatste het eiwit er rustig onder.
Laat dit mengsel nu een uur rijzen op een warme plaats onder een vochtige handdoek.

Verwarm je friteuse tot 170 graden. 
Lepel vervolgens met een lepel bolletjes deeg in de hete olie. Bak goudbruin aan beiden kanten.
Haal ze eruit en bestrooi rijkelijk met bloemsuiker!




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen