Tiramisu semifreddo

Deze laatste dagen van de zomervakantie smeken voor een lekker ijsje. Wij vonden vandaag verkoeling in deze tiramisu semifreddo. Een semifreddo is in essentie een mousse die kort ingevroren wordt. Het resultaat is een fris, zijdezacht stukje ijs met volle romige smaken! Een echte aanrader zeker als je geen ijsmachine ter beschikking hebt! 


Voor 8 porties
4 eieren
100gr suiker
200ml room
250gr mascarpone 
amaretto naar smaak 
cacaopoeder voor de afwerking
12 vingerkoekjes
150ml koffie

Hoe? 
  • Neem een rechthoekige cake-vorm of broodvorm en leg er een gro
    ot stuk plastic folie in. 
  • Splits de eidooiers van het eiwit. 
  • Klop de eidooiers luchtig met 50gr suiker.
  • Klop vervolgens de andere 50gr suiker op samen met de eiwitten totdat je luchtige pieken hebt. 
  • Meng de mascarpone bij de eidooiers.
  • Klop ook nog de 200ml room lobbig. Let op, klop de slagroom niet te ver! Je wilt geen boter!
  • Voeg de room toe aan de mascarpone en als laatste het opgeklopt eiwit.
  • Doe een laagje van dit mengsel in de cakeschaal.
  • Meng de koffie met wat amaretto en dip de eerste 6 vingerkoekjes hierin. 
  • Leg de koekjes op de mousse. Dek de vingerkoekjes af met de mousse en leg er vervolgens nogmaals 6 in koffie-gedopte-koekjes erop. 
  • Werk af met een laag mousse.
  • Laat het geheel nu ongeveer 3-4u in de vriezer staan. 
  • Net voor het serveren haal je de semifreddo uit de vriezer en ontvorm je hem. Doe de plastic folie ervanaf en bestrooi met wat cacao. 
  • Snij met een scherp mes plakjes van de semifreddo en serveer direct!




PS. Je kan de basis van een semifreddo (eieren, room, suiker) altijd combineren naar andere smaken naar wens (denk aan aardbeien, chocolade,....) maar dan dien je de hoeveelheid room te verdubbelen! 

Reacties