1 chocolade cupcake, twee afwerkingen: Chocolate-Cherry & Speculaas Delight

Een cupcake is zo een dankbaar gebakje. Je kan met een eenvoudig basisrecept verschillende kanten op. Met dit basis chocolade-recept maakte ik een cupcake met een kersenvulling en een cupcake met een speculaasvulling. 

Voor 12 cupcakes (6 van elke soort)

Voor de cupcakes
160gr bloem
40gr cacaopoeder
200gr suiker
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
160ml melk
80ml olie
1 ei 

Voor de slagroom
200ml slagroom
3 eetlepels bloemsuiker
2 eetlepels cacaopoeder

Voor de speculaas afwerking
100gr speculaaskoekjes
3 eetlepels speculoospasta
50gr donkere chocolade
scheutje melk

Voor de kersen afwerking
200gr kersen op sap
1 eetlepel maizena 
50gr donkere chocolade
scheutje melk


Hoe?

  • Verwarm je oven voor op 180°C. 
  • Meng voor de cupcakes alle droge ingrediënten samen en alle natte ingrediënten samen. 
  • Voeg daarna de natte ingrediënten bij de droge en meng zeer kort. 
  • Verdeel het deeg over een muffintray waarin papieren muffinvormpjes zitten. 
  • Bak de muffins ongeveer 17 minuten in de oven. 
  • Laat afkoelen op een rekje. 
  • Klop voor de slagroom alle ingrediënten samen met een keukenmixer. Doe in een spuitzak en hou koel.
Voor de kersencupcake

  • Hou 50gr kersen apart. Verwarm de rest van de kersen. Meng de maizena met een scheutje water en voeg bij de warme kersen. Laat kort opkoken en laat afkoelen. 
  • Snij een klein stukje uit 6 van de afgekoelde cupcakes en vul op met de kersenvulling. 
  • Spuit vervolgens een toef slagroom op de cupcakes. 
  • Smelt de chocolade met de melk. Doe wat gesmolten chocolade op de cupcakes en werk af met een kersje. 


Voor de speculaas cupcake

  • Hou 3 speculaaskoekjes opzij en verbrokkel de overige koekjes tot kruimels. Meng de kruimels met de speculoospasta. 
  • Snij een klein stukje uit 6 van de afgekoelde cupcakes en vul op met de speculaasvulling. 
  • Spuit vervolgens een toef slagroom op de cupcakes.
  • Smelt de chocolade met de melk. Breek de speculaaskoekjes in tweeën en dop één kant in de chocolade. Werk de cupcakes af met de speculaaskoekjes. 

Reacties