Rozijnenkoeken - koffiekoeken zonder bladerdeeg

Wow, sorry! Ik was jullie niet vergeten hoor, maar de voorbije weken waren gewoon hectisch en op het einde van de dag had ik geen zin meer om iets speciaals te koken of bakken. 
Maar kijk, terwijl manlief de boerderij voor Sinterklaas in elkaar stak, maakte ik deze rozijnenkoeken voor het zondags ontbijt. Kwestie van de dag goed te beginnen! In de chaos van Sinterklaas-ochtend...

Voor 12 stuks

280gr bloem
7gr droge gist
1 zakje vanillesuiker
70gr suiker 
1 ei 
140ml lauwe melk
40ml zonnebloemolie 
4gr zout

250ml melk
35gr custardpoerder (vanille kookpudding poeder, merk Dr. Oetker) 
50gr gedroogde rozijnen 
1 eetlepel abrikozenconfituur 
poedersuiker 

Hoe? 


  • Maak eerst het deeg. Doe de gist in de lauwe melk.
  • Meng de bloem met de vanillesuiker, suiker, zout, zonnebloemolie en het ei. 
  • Voeg de melk toe en kneed het deeg, dat redelijk plakkerig is, 10 minuten. 
  • Laat vervolgens een uur afgedekt rijzen. 
  • Wel de rozijnen in warm water. Spoel ze af en dep ze droog. 
  • Meng de melk met de vanillepoeder en breng aan de kook in een steelpan.
  • Blijf roeren in de pudding totdat deze gebonden is en laat dan afkoelen. 
  • Rol het deeg na rijzen uit op een goed bebloemd oppervlak tot een rechthoek. 
  • Smeer de pudding over het oppervlak uit en strooi de rozijnen over de pudding.
  • Rol de rechthoek via de langwerpige kant op.
  • Snij hiervan 12 rondjes. 
  • Leg op een bakplaat met bakpapier en duw zachtjes plat.
  • Laat de rozijnenkoeken nog een half uur rijzen onder een handdoek.
  • Verwarm de oven voor op 190°C en bak de koeken 10 minuten. 
  • Haal ze nadien uit de oven en besmeer ze met de abrikozenconfituur terwijl ze nog warm zijn.
  • Bestrooi met poedersuiker en val aan!


Reacties

  1. Ga ik proberen, ziet er echt goed uit voor een redelijk snel ontbijt smorgens.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten