Baked Alaska

Op zoek naar een indrukwekkend maar poepsimpel dessert om je gasten omver te blazen? 
Maak eens een Baked Alaska. 
Het principe is heel simpel: een biscuitbodem met daarop roomijs en een vulling naar keuze afgewerkt met een laag meringue. 
Ik koos voor bosbessen-roomijs met wat rode vruchten, maar kan net zo goed een Baked Alaska met chocoladeijs maken, of citroen, of ....whatever you want baby! 

Ideaal gebruik je voor het maken van een Baked Alaska een bolvormige bakvorm, maar je kan ook gewoon een mengkom gebruiken. Probeer er eentje met een diameter van ongeveer 21cm te bemachtigen.





Voor 8 personen

Voor de biscuit
2 eieren
75gr suiker
75gr bloem

Voor de vulling
750ml roomijs naar keuze, ik koos voor bosbessencheesecake van Hertog
100gr rood fruit naar keuze
2 eetlepels aardbeienconfituur 
25ml amaretto  (optioneel)

Voor de meringue
3 eiwitten
75gr suiker


Hoe? 
  • Bak eerst je biscuit. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde bakvorm met diameter van ongeveer 20-22cm in met gesmolten boter en leg een bakpapier op de bodem.
  • Klop de eieren luchtig met de suiker. Zeef de bloem er bij en spatel de bloem voorzichtig onder de eieren.
  • Stort het beslag uit in de bakvorm en bak de biscuit ongeveer  15 minuten totdat hij goudbruin is en terug veert. 
  • Laat even afkoelen en haal hem vervolgens uit de vorm. 
  • Neem je bolvormige bakvorm of mengkom en doe de helft van het roomijs in de kom. Duw goed aan. 
  • Voeg het rode fruit toe en dek af met de rest van het roomijs.
  • Neem de biscuit en dep één van kant van de biscuit genereus in met amaretto. Smeer er vervolgens de confituur op. 
  • Leg de biscuit met de besmeerde kant op het roomijs en druk goed aan.
  • Zet het geheel nu in de vriezer totdat je het dessert bijna wilt serveren.
  • Hou voor het serveren de onderkant van de bakvorm of je mengkom even in heet water. Duw rustig de Baked Alaska uit de vorm en zet terug in de vriezer.
  • Maak de meringue: klop de eiwitten op. Wanneer de eiwitten stijf zijn voeg je de suiker toe en klop nogmaals goed op tot je mooie stijve pieken hebt.
  • Neem het ijs uit de vriezer en besmeer de Baked Alaska met dikke laag meringue. 
  • Kleur de meringue aan met een brandertje of kort onder de grill van je oven. 
  • Voor het serveren van je Baked Alaska gebruik je best een stevig mes dat je kort doppelt in heet water.
  • Smakelijk!

Reacties

  1. Kan je het zo snel opdienen als het uit de diepvries komt ? De bisquit is dan toch nog bevroren ?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten