Sushi - home made style

Sushi, you love it or you hate it. I loooovvveee it! Ik denk dat veel mensen het haten uit onwetendheid (beikkes, toch geen rauwe vis zeker). Toegeven, sushi moet je bij het juiste restaurant eten. Of die van bij de sushibar van de Carrefour, zeker niet slecht! Of zelf maken! Ok, deze sushi`s zijn waarschijnlijk weinig authentiek en ook niet te vergelijken met het echte spul. Toch is het een goede vervanging als de nood (of goesting) hoog is en je niet direct de kans hebt om op restaurant te gaan. 


Sushi-benodigdheden koop ik bij voorkeur bij de toko (Aziatische supermarkt) aangezien je daar een grote keuze hebt en een voordelige prijs. Maar tegenwoordig kan je in de standaard supermarkt ook de meeste benodigdheden vinden.Ik waarschuw je wel. Zelf sushi maken kost een beetje tijd en zorgt ook wel een beetje  voor een rommeltje, althans in mijn keuken, maar dat kan ook aan mij liggen. Verder kan je erin stoppen wat je graag hebt, ik geef je hier wat voorbeelden mee.
Wat heb je nodig (voor 2 stevige eters of 6 sushi-rollen):

400gr sushirijst
40ml rijstazijn (ik had geen meer in huis dus heb gewone witte wijnazijn gebruikt)
1 eetlepel suiker
1 eetlepel zout

6 nori-bladen
gerookte zalm
1/4de komkommer
2 lente-ui
4 surimi-sticks
gekookte grote garnalen
120gr zalm
2 eetlepels teriyaki saus
srichacha saus (chili-pasta saus)
2 eetlepels roomkaas
1 eetlepel mayonaise
1 eetlepel ketchup
wasabi
gefrituurde ajuintjes

Hoe doe je het:

Kook de sushi rijst zoals beschreven op de verpakking (meestal is dit met een bepaalde hoeveelheid water op het vuur zetten, aan de kook brengen en voor een bepaalde tijd laten koken en rusten).
Nadat de rijst gegaard is, stort je hem best uit op een schaal om snel te laten afkoelen. Meng de azijn, suiker en zout en meng dit onder de rijst.

Snij de komkommer en lente-ui in lange smalle stukjes. Maak een pikante cocktailsaus door de mayonaise, ketchup en naar smaak srichacha saus te mengen. 

Bak de zalm in een pan. Giet de teriyaka saus erover en laat kort inkoken. Snij in lange,smalle stukken.

Leg een nori-blad op een sushi-matje (eigenlijk een houten matje bedoeld om de sushi-rol op te rollen). Bedek het nori-blad met rijst maar laat vanboven en vanonder 1 cm ruimte. Best maak je je handen licht nat, zo kan je beter met de rijst werken.

Ik maakte volgende combinatie`s:

Scampi - komkommer - lente-ui - wasabi
Scampi - komkommer - gefrituurde uitjes - cocktailsaus
Gerookte zalm - komkommer - lente ui - cocktailsaus
Surimi -  komkommer - gefrituurde uitjes - cocktailsaus
Gebakken zalm - roomkaas - srichacha saus - lente ui

Leg de gewenste ingredienten in het midden op de rijst, rol de kant dichtst bij jou over de vulling en rol met het matje toe. Leg de rol het dichtst bij jou terug op het matje en rol nog eens goed aan. Bewaar even in de koelkast en snij in stukjes met een scherp mes.
Serveer met sojasaus, gepekelde gember en wat extra wasabi
Smakelijk!

Reacties