Worstenbroodjes met zelfgemaakt bladerdeeg

Sinds september volg ik via avondschool een 3-jarige opleiding brood en banketbakkerij. Tijdens de eerste maanden lag de nadruk vooral op brood maar ondertussen evolueren we stilaan naar ontbijtkoeken en patesserie. De basis hiervoor in natuurlijk het gevreesde bladerdeeg. Sla een kookboek open en overal staat geschreven hoe moeilijk bladerdeeg maken wel is, en dat je vooral niet je tijd en moeite hierin moet steken, koop toch gewoon een pakje in de supermarkt.

Maar eigenlijk....valt dat allemaal reuze meer hoor! Ok, je moet een beetje tijd vrijmaken, maar als je direct een grote hoeveelheid maakt, steek je de rest in de vriezer en heb je altijd vers, zelfgemaakt bladerdeeg bij de hand. Voor bijvoorbeeld deze lekkere worstenbroodjes te maken...

Ingrediënten:

Voor het bladerdeeg

500gr bloem
1 ei
35 gr verse gist
250ml volle, koude melk
70gr boter
(optioneel: 35 gr zachte luxe verbeteraar: dit zorgt voor een stabieler eindproduct en langere houdbaarheid)
7,5gr zout

250gr toerboter ( Dit is een boter met een hoge smelttemperatuur, ideaal voor het maken van bladerdeeg. Te verkrijgen bij maalerijen of gespecialiseerde bakwinkels. Je kan ook gewone boter gebruiken)

Overig
500gr gemengd gehakt
1 ei
3 eetlepels paneermeel
peper
zout
cayennepeper
tabasco
(of andere kruiden, denk: paprika poeder, peterselie, gesnipperde sjalot, knoflook...)

1 eigeel voor het bestrijken van het deeg

How to:

Voor het bladerdeeg, meng alle ingrediënten buiten de toerboter en het zout. Voeg niet direct alle melk toe, maar hou ongeveer 30ml apart en kijk hoe het deeg zich vormt. Als je merkt dat er te weinig vocht in het deeg zit, voeg je wat melk toe. Als het deeg zich gevormd heeft, voeg je het zout toe ( Als je het zout te vroeg toe voegt, kan dit de werking van de gist tegengaan). Kneed ongeveer 5 minuten totdat er zich een soepel deeg heeft gevormd.

Wikkel het deeg in plastic folie en laat ongeveer 10 minuten in de koelkast rusten. Vervolgens rol je het deeg uit in een rechthoekige vorm tot ongeveer een dikte van 7-8mm. Indien je deeg plakt, bestuif een beetje met bloem. Bedek 2/3de van de rechthoek met toerboter. (Je hoeft de boter niet in het deeg te duwen, gewoon de boter op het deeg leggen).

Leg het niet bedekte deel van het deeg over de boter en vouw het deeg toe. Druk aan, wikkel terug in de folie en laat rusten in de koelkast.

Rol je deeg terug uit tot een dikte van 7-8mm in een rechthoekige vorm. Verdeel je deeg (denkbeeldig) weer in 3 delen en vouw de 3 delen terug in elkaar tot een kleinere rechthoek. Terug rusten.

Dit proces herhaal je volgens nog 1x.

Op dit moment kan je een deel van het deeg invriezen als je het wilt of verwerken tot worstenbroodjes.

Dit doe je zo:

Vervolgens rol je het deeg terug uit maar nu tot een dikte van ongeveer 5mm in een rechthoekige vorm . Meng je gehakt met het ei, paneermeel en de kruiden. Verdeel het gehakt over 1 deel van het deeg, bestrijk de zijkant van het deeg met eigeel en bedek het gehakt met het andere deel van het bladerdeeg. Duw goed aan.

Snij je lange bladerdeeg-worst in kleinere worstenbroodjes (kleintjes als hapje, grotere als tussendoortje). Leg op een met bakpapier-beklede bakplaat. Laat minstens 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven op 190°C.  Bestrijk je worstenbroodjes met het ei voordat ze in de oven gaan. Bak ongeveer 25 minuten totdat het bladerdeeg goudbruin is.

Smakelijk!

Reacties

  1. Hey Elke!
    Welkom in blogland. Ik ga je zeker volgen, want ik ben zelf niet zo'n bakwonder en kan dus van jou hier komen leren. Bedankt dat je mijn blog ook als inspiratie ziet en hier hebt vermeld. Veel bak-en blogplezier!
    Hof Van Eten.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten