Appel-crumble cupcake

Oh nee, de mama is vergeten koekjes meer te brengen van de winkel. De achterkant van de snoepkast is zelfs te zien. Een chronisch tekort aan zoetigheid in dit huis dus. Dan maar gauw de oven aanzetten en een dozijn cupcakes uit mijn mouw toveren! 

Deze appel-crumble cupcakes bestaan uit een volkoren cupcake met een botercrème en een crumble topping. Een beetje werk dus! Maar wel de moeite waard hoor, echt waar. Wat heb je nodig (voor 12 stuks)

Voor de cupcakes
200gr volkoren bloem
50gr havermout vlokken
180gr suiker
7gr bakpoeder
snufje zout
2 eieren
200ml melk
150gr neutrale olie (zonnebloem, liefst)
1 appel in stukjes gesneden
1 theelepel kaneel

Voor de botercrème
150gr boter
80gr bloemsuiker
1 theelepel kaneel

Voor de crumble
100gr bloem
50gr boter
50gr suiker

Hoe doe je het

Verwarm de oven op 180C. 
Voor de cupcakes meng je alle droge ingrediënten door elkaar. Meng alle natte ingrediënten in een tweede kom en meng de droge en natte componenten te samen. Roer 1 minuut stevig door elkaar. Voeg daarna de in stukken gesneden appel toe. Verdeel het mengsel over de cupcake-vormpjes. (Ik gebruik een cupcake bakvorm waarin ik papieren vormpjes leg zodat ze zeker niet blijven plakken aan de bakvorm!). Bak 25 - 30 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rekje.

Voor de botercrème, klop je de boter eerst mals. Voeg dan de poedersuiker en kaneel toe en klop minstens 5 minuten luchtig. 

Voor de crumble, meng je de bloem, suiker en boter tot je een grove zandstructuur hebt. Bedek een bakplaat met bakpapier en strooi de crumble hierop uit. Bak 15 - 20 minuten tot goudbruin. Laat afkoelen op een rekje. 

Als je cupcakes afgekoeld zijn, spuit je een laagje botercrème op de cupcakes en bestrooi ze met de crumble als topping.
Smakelijk!

Reacties