Chili con carne


Als voltijds werkende mama is het niet gemakkelijk om elke dag een verse, warme maaltijd op de tafel te toveren. Gelukkig dat ik zelf graag eet en niet hou van boterhammen, anders stond er hier vaak een boterham met soep s`avonds op het menu. Ik probeer met het chronisch tijdstekort in de keuken creatief om te springen en vandaag deel ik graag met jullie enkele van mijn tips. 

1. Ik maak elke week een weekmenu van wat we gaan eten. De gerechten kunnen door de week nog verschuiven of er kan al eens iets wegvallen maar het zorgt er wel voor dat er altijd genoeg fruit en groenten in huis is + je als je direct van thuis komt, kunt beginnen koken zonder na te denken wat je nog gaat maken.

2. In mijn diepvries zit er altijd een portie goulash of spaghettisaus. De avond van voor een drukke dag in de koelkast zetten en s`avonds enkel opwarmen en wat pasta koken. Klaar in 10 minuten!

3. In het weekend maak ik meestal al een gerecht voor s`maandags. Veel stoofpotjes worden zelfs beter met een dag rusten. Ook deze chili con carne. Gemaakt zondagavond, in de koelkast overnacht, de volgende avond 20 minuten in de oven en voila, klaar in een handomdraai met minimaal afwas werk. 

Helaas niet de meest mooie foto, maar eerlijk, chili con carne is niet bepaald een fotogeniek gerecht.

Wat heb je nodig (voor 4 personen)
1 eetlepel olie
300gr rundsgehakt
2 uien, versnipperd
1 paprika in blokjes gesneden
200gr kidney bonen uit blik
100gr mais
klein blikje tomatenpuree
1 blik gepelde tomaten
1 eetlepel ketchup
1 zakje Tex Mex kruiden
zout
peper

100gr gemalen kaas
3 eetlepels zure room
4 tortilla`s

Hoe doe je het

Verhit de olie in een grote pan en bak het gehakt bruin. Voeg de paprika en uien toe en stoof goed aan. Kruid met peper, zout en de helft van de Tex Mex kruiden. Voeg de tomatenpuree toe en stoof kort mee. Blus daarna met de gepelde tomaten en een half blikje water. Voeg de bonen en ketchup toe en de rest van de Tex Mex kruiden. Laat minstens 30 minuten op een laag vuur met de deksel schuin op de pan pruttelen. Roer occasioneel. Voeg als laatste mais toe. Stort dan uit in een ovenschotel. Verdeel de gemalen kaas en zure room erover. 
Plaats de schotel onder een hete grill totdat de kaas gesmolten is (of in een warme oven als je hem overnacht hebt laten afkoelen).
Bak de tortilla`s 1 voor 1 kort aan in een beetje olie totdat ze goudbruin en krokant zijn. Serveer hierop de warme chili con carne. Optioneel kan je nog een slaatje of wat brood erbij eten.
Smakelijk!


Reacties