Grieks varkensvlees met pastasalade en zelfgemaakte pitabroodjes
Als ik moet kiezen welk mijn favoriete internationale keuken is, ga ik toch voor Grieks. Mmm, daar kan je me echt plezier mee doen. Zelfs gewoon een potje goeie tzatziki met een stuk Turks brood, zo goed!
Dit hoofdgerecht is zeker geinspireerd op de Griekse keuken, met souvlaki-style varkensvlees, Griekse pastasalade, een tzatziki dipsausje en zelfgemaakte pitabroodjes. Het kost wel wat werk maar zeker de moeite waard!
Voor 2 personen
Voor het varkensvlees
300gr varkensfilet
100ml olijf olie
2 teentjes knoflook
1 eetlepel gedroogde oregano
1/2de eetlepel gedroogde munt
1 eetlepel rodewijn azijn
peper
zout
100ml olijf olie
2 teentjes knoflook
1 eetlepel gedroogde oregano
1/2de eetlepel gedroogde munt
1 eetlepel rodewijn azijn
peper
zout
Halve ui, in ringen
Halve paprika, in hapklare stukken
Halve paprika, in hapklare stukken
Snij de varkensfilet in blokjes van 2 cm op 2cm.
Meng met de andere ingredienten van de marinade en laat minimaal 2 uur in de koelkast marineren.
Laat een grillpan zeer heet worden op een hoog vuur.
Bak het varkensvlees samen met de uiringen en de paprikastukjes
goudbruin.
Meng met de andere ingredienten van de marinade en laat minimaal 2 uur in de koelkast marineren.
Laat een grillpan zeer heet worden op een hoog vuur.
Bak het varkensvlees samen met de uiringen en de paprikastukjes
goudbruin.
Voor de pastasalade
100gr gekookte pasta
1/4de ijsberg sla
1 tomaat
1/4de komkommer
8tal groene olijven
30gr feta kaas
peper
olijfolie
1/4de ijsberg sla
1 tomaat
1/4de komkommer
8tal groene olijven
30gr feta kaas
peper
olijfolie
Snij de ijsbergsla in dunne repen. Snij de komkommer en tomaat in blokjes.
Halveer de olijven.
Meng de sla, de pasta, tomaat, komkommer en olijven onder elkaar.
Verkruimel de fetakaas erover en kruid met peper en een scheutje olijfolie.
Halveer de olijven.
Meng de sla, de pasta, tomaat, komkommer en olijven onder elkaar.
Verkruimel de fetakaas erover en kruid met peper en een scheutje olijfolie.
Tzatziki
3 eetlepels Griekse yoghurt
1 teentje knoflook
1/4de komkommer
1 theelepel rodewijn azijn
peper
zout
1 teentje knoflook
1/4de komkommer
1 theelepel rodewijn azijn
peper
zout
Rasp de komkommer in een kommetje.
Meng met de knoflook, yoghurt, azijn, peper en zout.
Meng met de knoflook, yoghurt, azijn, peper en zout.
Pitabroodjes (5 stuks)
250gr bloem
2 eetlepels olie
1 theelepel zout
8gr droge gist
160ml lauw water
2 eetlepels olie
1 theelepel zout
8gr droge gist
160ml lauw water
Meng alle ingredienten voor de pitabroodjes en kneed (liefst met een keukenrobot) ongeveer 10 minuten totdat je een soepel deeg hebt bekomen.
Laat het deeg 1u rijzen in een ingevette kom afgedekt met een handdoek.
Na een uur rijzen, kneed het deeg goed door en vorm 5 balletjes.
Rol elk balletje in een ovaal uit. Maak de randen van het deeg aan de bovenkant nat met water en leg in een midden van het broodje wat olie.
Vouw het pitabroodje dicht en leg op een bakplaat.
Bak 10 minuten op 250 graden in een voorverwarmde oven.
Laat het deeg 1u rijzen in een ingevette kom afgedekt met een handdoek.
Na een uur rijzen, kneed het deeg goed door en vorm 5 balletjes.
Rol elk balletje in een ovaal uit. Maak de randen van het deeg aan de bovenkant nat met water en leg in een midden van het broodje wat olie.
Vouw het pitabroodje dicht en leg op een bakplaat.
Bak 10 minuten op 250 graden in een voorverwarmde oven.
Smakelijk!!
Pitabroodjes wil ik nog weleens zelf proberen te maken. Dus misschien met dit recept. Bedankt
BeantwoordenVerwijderen