Gepofte aardappeltje met rundsgehakt en witte bonen
Wij eten niet bijster veel aardappelen, en als we het eten dan zijn het meestal eenvoudig gebakken aardappelen met een stukje vlees of vis erbij.
Tot voor kort kocht ik het huismerk aardappelen van de supermarkt. Maar na het proeven van de aardappelen van de landbouwers hier vlak bij zijn we resoluut overgeschakeld.
Ik stond echt versteld van het smaakverschil en besef nu eens te meer wat een rijkdom het is om lokaal en "van bij ons" te kopen.
Met ons lekker lokaal aardappeltje van het familie-landbouw bedrijf Covagri ging ik de avontuurlijke toer op en maakte deze gepofte aardappelen met rundsgehakt en witte bonen. Een voltreffer!
Voor 4 personen
Voor de aardappelen
4-6 vastkokende middelgrote aardappelen, liefst lokaal!
olijfolie
peper
zout
tijm & rozemarijn
100gr zure room
handvol rucola
Voor de witte bonen
blikje witte bonen
1 tomaat
4 sneedjes ontbijtspek
peper
zout
scheutje rode wijn azijn
Voor het rundsgehakt
olijfolie
300gr rundsgehakt
2 teentjes knoflook
1 rode ui
2 wortelen
2 stengels bleekselder
100ml rode wijn
100ml water
1 eetlepel tomatenpuree
peper & zout
rozemarijn & tijm
Hoe?
- Spoel de aardappelen proper en doe in een vuurvaste kom die in de magnetron mag.
- Prik met een vork een aantal keer in de aardappelen en bedek met een dubbele laag plastic folie.
- Pof de aardappelen ongeveer 15 minuten op 800cc in de magnetron.
- Bak ondertussen het rundsgehakt aan in wat olijfolie.
- Snij de rode ui, de wortelen en de bleekselder in hapklare stukken en voeg toe aan het rundsgehakt.
- Kruid het geheel met peper, zout, tijm, rozemarijn en pers de teentjes knoflook uit.
- Laat kort stoven.
- Snij het ontbijtspek in kleine reepjes en bak aan in een andere koekenpan.
- Snij ook de tomaat in kleine stukjes.
- Voeg daarbij het blikje witte bonen.
- Kruid de bonen met peper en zout en werk af met een scheut olijfolie en rode wijn azijn.
- Wanneer het rundsgehakt kort gestoofd is, voeg je de tomatenpuree toe.
- Blus het vlees met de rode wijn en het water. Laat het mengsel kort inkoken en kruid indien nodig bij.
- Haal de aardappelen uit de magnetron. Kruid ze met peper, zout & tijm en een scheutje olijfolie.
- Zet de grill van je oven op. Snij in de aardappelen een kruis en zet ze op een bakschotel ongeveer 5 minuten onder de grill.
- Druppel nog wat olijfolie op de aardappelen wanneer ze knapperig zijn geworden onder de grill.
- Werk af met een lepel zure room.
- Voeg vervolgens wat vlees-mengsel op de gepofte aardappelen en witte bonen.
- Werk af met wat rucola, een goede draai van de pepermolen en wat olijfolie.
Reacties
Een reactie posten