Speculaas-amandeltaart

Wij slaan Halloween gewoon over (....nee, toch niet want ik heb hierover ook al een blog geschreven zie maar hier...).
Hier zijn we meer fan van Sinterklaas...en daar hoort speculaas bij! 

Om al wat die zalige geur van speculaas en pepernoten in huis te krijgen bakte ik deze ochtend deze speculaastaart. 
Het geheel vraagt wel wat voorbereiding want de amandelspijs en het speculaasdeeg maak je best een avond van te voren! 

Voor 1 taart van 24cm of 6 kleine taartjes

Voor het speculaasdeeg
60gr boter
95gr bruine suiker
25ml melk
135gr bloem
snufje zout
8gr speculaaskruiden
4gr bakpoeder

Voor de amandelvulling
30gr amandelmeel
30gr suiker
10gr ei (dat is 1/5de van een ei)
2 eetlepels water
1 eetlepel amaretto
140ml room

Voor de biscuit
2 eieren
50gr suiker
50gr bloem
1 theelepel bakpoeder

Voor de amaretto-siroop
1 eetlepel amaretto
2 eetlepels water
2 eetlepels suiker

Voor de afwerking
20gr geschaafde amandelen
200ml slagroom
40gr bloemsuiker

Hoe?

  • Maak een dag van te voren het speculaasdeeg: Mix eerst de boter mals samen met de bruine suiker en de melk. Voeg de bloem, zout, speculaaskruiden en bakpoeder toe en meng alles tot een glad deeg. 
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat minstens een nachtje rusten in de koelkast. 
  • Maak ook ruim van te voren de amandelspijs voor het amandelmeel, de suiker en het ei te mengen tot een glad deegje en ook op te slaan in de koelkast in plastic folie. 

  • Rol de volgende dag het speculaasdeeg uit op een bebloemd oppervlak en doe deze in de taartvorm.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en bak de speculaasbodem voor 20 minuten in de oven. 
  • Laat afkoelen op een rooster en ontvorm de speculaasbodem. 
  • Maak vervolgens de biscuit door de suiker samen met de eieren op te kloppen tot een luchtige massa. Spatel de bloem en het bakpoeder er voorzichtig onder. 
  • Bekleed bakvormpjes die ongeveer even groot zijn als de grootte van je speculaasvorm met een bakpapier. Doe het biscuit deeg erin en bak de biscuit in een oven van 200°C voor ongeveer 10 minuten.
  • Laat afkoelen in de vorm voordat je de biscuit gebruikt. 
  • Meng de amandelspijs met het water en de amaretto. Klop de room op en spatel deze onder de amandelspijs. 
  • Maak een amarettosiroop door water, suiker en amaretto samen te roeren. 
  • Klop als laatste een slagroom met de room en suiker.
  • Rooster de amandelen in een koekenpan.
  • Je kan nu de taart assembleren. Neem de speculaasbodem en smeer deze in met de amarettosiroop. Smeer dan een dun laagje amandelvulling erop. Dek de amandelvulling af met de biscuit. Bestrijk ook de biscuit met de amaretto-siroop. 
  • Doe de rest van de amandelvulling op de biscuit en spuit als laatste de slagroom erover. 
  • Strooi de geschaafde amandelen erover! 

Reacties