Originele traktaties voor een verjaardag



Nu het schooljaar weer begonnen is, wordt het lijstje van to-do's voor ouders ook weer een beetje langer. Denk maar aan het kaften van boeken, het halen van schoolspullen, het zoeken naar een leeg eierdoosje in de prullenbak voor dat knutselproject....en natuurlijk ook het voorzien van een leuke en lekkere traktatie bij het verjaardagfeestje op school. 

Let op,....voor je verder leest: ik waarschuw je: de onderstaande traktaties in deze blog bevatten suiker en mogelijks kleurstoffen. Alle respect voor jou en je opvoedingsstijl als je liever kiest voor een gezonde traktatie! Even goeie vrienden! 



Maar ik persoonlijk, ik ben een voorstander van vieren van je verjaardag met een lekker stukje taart, een beetje zondigen dat mag wel op die speciale dag. Je wordt maar één maal per jaar weer een jaartje ouder. Dus deze mama kiest voor taart, cakejes, snoepjes,...

Hier een overzichtje van wat traktaties die ik de voorbije jaren in elkaar heb gestoken. Sommigen zijn wat moeilijker, anderen poepsimpel. Maak er zeker je eigen ding van en laat het smaken! 

1. De donut-rups: Deze traktatie is ideaal voor de mama die niet veel tijd heeft! 

Wat heb je nodig:

  • Donuts naar keuze, tel een halve donut per kind & voorzie er ook ééntje voor de juf 
  • 2 Mikadostokjes
  • Kleine marshmallows
  • 20gr gesmolten chocolade
  • Snoepoogjes 

Hoe?
  • Snij de donuts in 2 stukken. 
  • Schik ze op een lange serveerschotel
  • Plak met behulp van de gesmolten chocolade aan elke donuthelft 2 marshmallow "voetjes". 
  • Stapel de laatste 2 donuthelften op elkaar. 
  • Steek eerst enkele marshmallows op de mikado-stokjes en steek ze daarna door het hoofd van de rups. 
  • Plak als laatstje de snoepoogjes op het hoofd met gesmolten chocolade. 



2. Cake-ijsjes: voor de optimistische mama's met veeeeeeeeeel tijd 

Wat heb je nodig?
  • Ijshoorntjes 
  • 2  cake's (voor ongeveer 15 ijsjes), je kan kiezen voor zelf een cake te bakken of eentje te kopen
  • 200gr roomkaas
  • 400gr witte chocolade + kleurstoffen naar keuze OF gekleurde chocolade (Candy Melts)
  • 150gr donkere chocolade
  • smarties of andere decoratie naar keuze 

Hoe? 
  • (ik ga ervan uit dat de cakes al gebakken zijn. Een recept voor een cake kan je hier vinden.)
  • Verkruimel de cakes. Je kan dit doen in een keukenmachine met een deeghaak of met de hand.
  • Meng de roomkaas onder de cakekruimels.
  • Vorm vervolgens bolletjes van dit mengsel en laat terug opstijven in de koelkast voor ongeveer een uur. 
  • Smelt de chocolade en voeg kleurstof naar kleur toe. Ik koos voor gebruik te maken van candy melts van Wilton die dus al voorgekleurd zijn. 
  • Smelt ook de donkere chocolade. 
  • Voorzien het randje van het ijshoorntje eerst met een dun laagje donkere chocolade.
  • Duw vervolgens een cake-bolletje op het hoorntje en dip het geheel in de gekleurde chocolade.
  • Laat de chocolade goed uitdruppen terwijl je het hoorntje ondersteboven houdt. 
  • Laat de ijsjes nu kort opstijven.
  • Versier daarna met de donkere chocolade en de decoratie naar keuze. 




3. Giraffencupcakes: Een simpel concept met eindeloze toepassingen! Voor de fantasierijke mama

Wat heb je nodig? 

  • Dit recept voor vanille cupcakes 
  • 250gr boter
  • 250gr banketbakkersroom of instant pudding
  • 120gr bloemsuiker
  • gele kleurstof
  • 200gr donkere chocolade 
  • groen papier
  • mini-klein stukje witte fondant, of een klein stukje witte chocolade

Hoe?
  • Maak de cupcakes volgens beschreven recept.
  • Terwijl de cupcakes bakken, maak je de botercrème. 
  • Voor de botercrème, klop de boter met de suiker met een mixer luchtig, dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg de banketbakkersroom en de gele kleurstof toe. 
  • Knip van het groene papier wat "blaadjes"
  • Smelt de donkere chocolade en spreidt vervolgens uit op een bakpapier. Je wilt een grote dunne laag chocolade + 1 rond schijfje, de grootte van een cupcake + 1 kleiner rond schijfje wat het oog wordt. Laat dit opstijven. 
  • Wanneer de cupcakes zijn afgekoeld voorzie je ze van een mooie swirl botercrème. 
  • Schik ze vervolgens op een groot dienblad met helemaal vanonder de bladeren. 
  • Leg op het "snuitje" van de giraf het ronde stuk chocolade. Plaats het kleine ronde stukje chocolade als oog op de overeenkomstige cupcake. Je kan een wit stukje chocolade of een stukje fondant er nog op leggen voor het oog "echter" te maken.
  • Breek de rest van de gesmolten chocolade in grote en kleine stukjes en verdeel over de cupcakes. Vergeet ook niet 2 stukken te voorzien als de oren. 
Op Pinterest kan je zeer veel variaties op deze giraffen-taart vinden. Denk bijvoorbeeld aan een krokodil, een pauw,...Zoekterm : Cupcake Pull Apart 

4. De zoete piratenboten: Deze is nog een makkelijke, voor achter de hand te houden wanneer je in zeer drukke tijden een leuke traktatie moet voorzien. 

Wat heb je nodig?
2 cakes, recepten vind je hier en hier
150gr donkere chocolade
Mini-twix, mikado-stokjes, smarties 
Playmobil piraten
Saté prikkers en afgedrukte piratenvlagjes 

Hoe? 

  • Bak de cakes zoals aangegeven in het recept en laat liefst een dag afkoelen. 
  • Smelt de chocolade
  • Plak vervolgens de twixen met wat chocolade vast bovenaan de "boten". 
  • Plak de smarties vast aan de zijkanten en steek mikado-stokjes als roeispanen door de cake. 
  • Versier verder met de vlagjes en Playmobil mannetjes. 


5. De wafelstokjes: een eenvoudig wafeltje met een leuke twist. 

Wat heb je nodig? 
  • Een basisrecept voor wafels, dat je hier kan vinden
  • 150gr donkere chocolade
  • 150gr witte chocolade
  • sprinkles naar keuze 
  • lollystokjes (te vinden in AVEVE of Action)


Hoe?
  • Maak het wafelbeslag zoals aangegeven in het recept.
  • Doe een lepel wafelbeslag in het wafelijzer. Plaats vervolgens een lollystokje langs de zijkant van het wafelijzer in het beslag en doe dan het wafelijzer toe.
  • Haal voorzichtig de wafels, samen met de lollystokjes, uit het wafelijzer en laat op een rooster afkoelen. 
  • Smelt de chocolade en dip de warme wafels in de gesmolten chocolade.
  • Versier met sprinkles naar keuze. 


Reacties